keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Tissit gastropubissa

Eilinen päivä toi tullessaan jälleen julki-imetyskohun. Some-maailmassa kohut merkitsevät aina vahvoja reaktioita; ymmärrystä ja kiitosta, hämmennystä ja kysymyksiä, vastakkainasettelua ja inhoa, riitelyä ja jopa vihaksi luokiteltavaa ulosantia.

Imetykseen - ja etenkin julki-imetykseen - kohdistuva keskustelu aiheuttaa aina poikkeuksellisen myrskyn - miksi? - Pääosin siksi, että imetys kokonaisuutena on kaikkea muuta kuin sitä mitä valtaosa ihmisistä luulee sen olevan.

Suomessa imetystä tuetaan jatkuvasta kehityksestä huolimatta edelleen vajavaisesti sen laajaan ja kiistattomaan hyötyyn nähden; imetykseen liittyviä ongelmia suositellaan liiaksi korvaamaan vaihtoehtoisella, helpommalla ratkaisulla, sivuuttamalla se tosiasia, että imetys ei ole vaihtoehto, vaan ainoa tarve ja halu joka synnyttäneelle äidille luontaisesti kehittyy. Edelleen liian usein imetystaival päättyy kauaskantoiseen pettymykseen. Mahdollisia syitä siihen on paljon - niin paljon, että ranskalaiset viivat loppuisivat kerronnassa kesken.

Näkyvään imetykseen - eli julki-imettämiseen - negatiivisesti suhtautuminen on järjestään seuraus tietämättömyydestä. Julki-imetys ei ole koskaan valinta, jossa äiti päättää imettää lähi-kahvilassa vain siksi, koska kotona imettäminen on tylsää.

Julki-imetys vaatii rohkeutta - päätös edellyttää aikaa ja yksilökohtaista tunnetta. Moni useamman lapsen äiti on julki-imettänyt yhtä lasta, mutta ei toista.

Lapsi määrittää aina sen, että kuinka näkyvästä tilanteesta on kyse - äiti taasen rohkeutensa mukaan paikan... mutta ei koskaan aikaa. Aika on lapsen käsissä. Tänä päivänä julki-imetyspäätökseen vaikuttaa suuresti myös vertaistuki ja koetut tilanteet; rohkeuden saattaa romuttaa yksikin kuultu tai luettu ikävä kokemus.

Niin ikään julki-imetykseen negatiivisesti suhtautuvat eivät tiedä sitä, että imetyksen tarvetta ja imetyskerran pituutta on mahdotonta ennakoida. Käytännössä julki-imetyksen kieltävä halu tai julki-imetykseen kielteisesti suhtautuva ilmapiiri ajaa imettävän äidin vessaan / muuhun määrättyyn yksityiseen tilaan, tai kuten yleensä, estää ylipäänsä äitiä lähtemästä vieraaseen ympäristöön.

Muu kuin imettävän äidin valinnasta johtuva julki-imetykseen puuttuminen on pääsääntöisesti aina vahingollista; se on yksi älyttömämmistä asioista johon tilanteen ulkopuolinen ihminen, tai taho, kokee tarpeelliseksi puuttua. Julki-imetyksen rajoittaminen ei nollaa yksistään äidin sosiaalisia oikeuksia ja henkistä turvaa, vaan vaikuttaa myös laajamittaisesti koko perheen - ja lähipiirin - hyvinvointiin ja liikkuvuuteen. 

Julki-imettämisen rajoittaminen yrityksessä ei kuitenkaan yksistään heikennä tarjonnan laatua nollaan, eikä näin ollen tee yrityksen tuotteesta arvotonta, kokonaisvaltaisesti yhden tähden soopaa. Palvelu ja tarjonta saattaa olla ensiluokkaista niille, jotka voivat siitä rajoituksetta nauttia - lapseton pariskunta, joka kokee turkulaisessa gastropubissa täydellistä nautintoa, saa erilaisen elämyksen kuin se perhe, jonka ydin viettää ruokailuhetken "viihtyisässä tilassa vessojen yhteydessä".

Yritys määrittää ajatuksensa mukaan linjauksen imetyksen suhteen. Allekirjoittanut voi yhden tumman oluen palkkiolla - tai yhteishyvänä vaikka ilman sitäkin - toimia hyvänä neuvonantaja. Se ei ole vaikeaa, se on helppoa.

Se on helppoa, koska tilanteessa ovat vastakkain alati kehittyvä luonnollinen oikeus, terveys ja turva, sekä vastapuolena murto-osa tietämättömiä tai kieroon kasvaneita ihmisiä, jotka kokevat tissit jopa pienen lapsen äidillä seksuaalisuuteen viittaavana ruumiinosina ja imetyksen yleensäkin alastomuutena tai julkisesti sopimattomana.

Suosittelen kaikkia niitä, jotka kokevat julki-imetyksen itselleen sopivaksi, imettämään tarpeen tullen paikasta riippumatta. Ymmärrys kulkee aina perseilyn ja paskojen näkemysten edellä - yhden ymmärtämättömän keskeltä löytyy aina vähintään kymmenen ymmärtäväistä.


#imetystietous #perhe #älkääolkovituntyhmiä

8 kommenttia:

 1. Todella hyvä kirjoitus! Kiitos tästä ☺👊

  VastaaPoista
 2. Aika monen imetystaivalta on nimenomaan haitannut julki-imetykseen kannustaminen. Ja eikä kaikille tule sitä tunnetta että haluavat imettää. Mulle imettäminen ei ollut ajatuksena ok ja ärsyttää kun imetyksen haitat yritetään kadottaa hyötyjen taakse. Oma lapsi kärsi imetyksestä ja mulla ja monilla sukulaisilla on sairauksia, jotka johtuvat siitä että vauvana ollut äidinmaidolla. Tätä virhettä en enää toista, enkä imetä enää tulevia lapsia ollenkaan.
  On hyvä kun kannustetaan, mutta silti pitäisi pysyä faktoissa. Imettäminen tai julki-imettäminen ei ole jokaiselle äidille paras ratkaisu. Eli mun puolesta saa ja pitää kannustaa, mutta ihan yhtälailla pitää pitää se toinen ovi myös auki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä sairauksia äidinmaidosta on tullut? Ikävä kuulla, en koskaan ennen ole moisista kuullut.

   Poista
  2. Mua kiinnostaisi myös kuulla mitä nää sairaudet on, koska googlaamalla ei löydy mitään edes ulkomaalaisista lääketieteellisistä julkaisuista.

   Poista
  3. Kuulostaa todella oudolta. On olemassa pari sellaista tilaa, joissa lapsi ei pysty syömään äidinmaitoa, esim laktaasientsyymin puutoksen takia, ja silloin on pakko siirtyä korvikkeelle, mutta ne ovat geneettisiä tiloja, eivätkä johdu äidinmaidosta. Vauva voi olla allerginen jollekin mitä äiti syö ja saada sen takia oireita äidinmaidosta. Mutta ainoa mitä tulee mieleen, että voisi olla äidinmaidon syömisestä johtuva sairaus, on se, jos äidinmaidon riittävyydessä on ollut ongelmia, ja kasvu ei sen takia ole ollut riittävää. Eli riittämättömästä ravinnonsaannista johtunut kehityksen häiriö. Silloin olisi ollut mahdollista joko tehdä töitä maidon määrän lisäämiseksi imetystä tehostamalla tai antaa lisämaitona korviketta. Varsinkin vanhat ohjeistukset, joissa ohjattiin imettämään vain 4 tunnin välein, eivät soveltuneet kaikille äideille ja vauvoille, vaan vähensivät maitomäärää tai estivät maitoa nousemasta tarpeelliselle tasolle. Nykyisin ohjeistetaan syöttämään lapsentahtisesti eli aina kun vauvalla on nälkä.

   Mielestäni on ikävää, että pyydetään pysymään faktoissa, ja esitetään väitteitä äidinmaidosta johtuneista sairauksista - ilman mitään tarkempaa selitystä mistä on ollut kyse. En usko tällaisten sairauksien olemassaoloon, sen verran paljon olen imetyksestä ja äidinmaidosta saanut tietoa. Joten kysyn kyllä nyt, että mitä ne imetyksen haitat ovat?

   Poista
 3. Kiitos kirjoituksestasi! -Emmi

  VastaaPoista