perjantai 25. marraskuuta 2016

Imetys tappaa parisuhteen?

Helsingin sanomat on julkaissut tänään 25.11 kirjoituksen, jonka otsikkona on "Imetys tappaa parisuhteen – kun siirryin korvikemaitoon, seksihaluni palasivat".

Kyseessä on siis mielipidekirjoitus - kirjoittajan oma tarina, omasta henkilökohtaisesta valinnastaan. Tällaisen kirjoituksen esille tuomiseen on vapaus jokaisella. Otan kirjoituksen kuitenkin käsittelyyn, koska julkaisija on valtakunnallinen sanomalehti, ja kirjoitus sisältää disinformaatiota tärkeästä asiasta. Alla muutama valikoitu lainaus kirjoituksesta:

"Vauvan syntymän jälkeen minut yllätti se, että joka tuutista suorastaan pursusi kehotuksia imettää lasta. Jo synnytyssairaalassa syliini tungettiin erilaisia imetyksestä kertovia oppaita, joissa imetyksen tärkeyttä korostettiin alleviivauksin."

- Tämä on kirjoituksen positiivisin osuus. Tämä on tavoite, joka pitäisi näkyä vielä laajemmin - oppaiden lisäksi myös synnytyssairaalan henkilökunnan sekä neuvolahenkilökunnan pitäisi osata kertoa imetyksestä ja imetyksen fysiologiasta nykyistä paremmin.

Tämä on tulosta sille työlle, jota imetyksen eteen tehdään. Työn tarkoitus on auttaa perheitä - äitejä, isiä ja vauvoja - ei ärsyttää niitä, jotka syystä tai toisesta siirtyvät korvikkeisiin.

"Meille, jotka olemme kasvaneet kilteistä tytöistä aikuisiksi naisiksi, on hyvin vaikea vastustaa näin selvää ohjausta. Lisäksi, jos jostain syystä imetys ei ota luonnistuakseen, netin keskustelupalstojen kirjoittajat ovat kyllä valmiita syyllistämään juuri äidiksi tulleita naisia."

- Suuri osa synnyttäneistä äideistä kokee, että ohjausta on edelleen liian vähän tai se on huonoa. Tätä näkemystä tukee myös se, että imetysluvut ovat maassamme surullisen alhaisia edelleen.

Olen vuosien ajan seurannut aktiivisesti keskusteluryhmien imetyskeskustelua. Olen havainnut suurissa määrin syyllistymistä, mutta syyllistämistä en nimeksikään. Imetyspettymyksestä kärsivät saavat tukea, ja lyhyenkin ajan imettäneille painotetaan, että jokainen tippa äidinmaitoa on ollut arvokasta.

Imetykseen liittyvää syyllistämistä kohdistuu vakavimmin imettäjiin. Se näyttäytyy valitettavan heikkotasoisena imetysohjauksena, asenteellisuutena ja virheellisen tiedon jakamisena terveydenhuollon toimissa. Tämä on surullista erityisesti siksi, että kyseessä on auktoriteetti, ei nimimerkin takaa huuteleva trolli. Terveisiä taas neuvolatädeille ja -sedille.

"Haluaisin tuoda imetyskeskusteluun toisen näkökulman. Kuulin jo raskausaikana imettämisen suojaavan uudelta raskaudelta. Ensin ajattelin, että onpas kätevää! Ei tarvitse miettiä ehkäisyasioita, kun imettää lasta."

- Imetys ei ole ehkäisy. Tämä on syytä muistaa. Toimivista ehkäisymenetelmistä kannattaa kysyä asiantuntevilta ammattitahoilta.

"Otin asian puheeksi mieheni kanssa ja punnitsimme eri vaihtoehtoja. Siirretäänkö lapsi kokonaan korvikemaidolle? Kuinka kauan mies jaksaa olla ilman seksiä? Kumppanini oli sitä mieltä, ettei enää hetkeäkään."

- Tässä kohtaa heräsi epäilykseni tarinan aitoudesta.

Tällainen seksipeto ei edusta tavanomaista isätyyppiä. Isän kuuluu ymmärtää se, että synnytys on toisinaan fyysisesti erittäin raskas ja kehoa kuluttava. Synnytyksestä toipuminen ja palautuminen fyysisesti yhdyntäkykyiseksi saattaa viedä aikaa useita kuukausia. Epäitsekäs, lastaan ja lapsensa äitiä kunnioittava mies ei painosta, vaan odottaa aloitetta toipuvalta osapuolelta.

Hetkelliseen seksittömyyteen ei kuole, eikä se ole vaaraksi terveydelle. Ahdistumisen varalta luonto opettaa miehelle jo puberteetin aikana keinon, joka mahdollistaa säkkien tyhjäämisen omatoimisesti - tämä on parempi vaihtoehto kuin vallan käyttäminen puolisoa vastaan.

"Mietimme, mikä on vauvalle todella tärkeintä: paras mahdollinen ravinto vai vanhempien paras mahdollinen parisuhde?"

- Tämä kysymys olisi kuulunut muotoilla kirjoituksen kokonaisuus huomioituna näin: "Mietimme, mikä on vauvalle todella tärkeintä: paras mahdollinen ravinto vai vanhempien tauoton seksielämä?"

"Toivon, ettei imetystä tuputettaisi niin voimakkaasti ainoana vaihtoehtona. Sen seuraukset parisuhteelle ja ydinperheelle voivat olla raskaat. Harva parisuhde kestää puolen vuoden tai jopa vuoden seksittömyyttä, mikä on nykyinen imetyssuositus."

- Kansainvälisesti noudatettava säädös edellyttää, että terveydenhuoltohenkilöstö ohjaa imetykseen ja kannustaa imettämään. Se ei ole tuputtamista.

Imetys ei yksistään ole mikään seksintappaja. Imetys ei kaikissa tapauksissa vaikuta seksihaluihin millään lailla, ja joissakin tapauksissa se voi myös vahvistaa niitä. On täysin luonnollista, ettei seksi ole kuukausi sitten synnyttäneellä äidillä päällimmäinen halu tai halu lainkaan - imetti tai ei.

Hyvän parisuhteen edellytys on ymmärrys ja kunnioitus. Hyvä parisuhde kestää seksittömän ajanjakson, kun molemmat osapuolet tiedostavat sen, että väliaikainen seksihaluttomuus johtuu luonnollisista syistä.

Lapsi muuttaa aina perheen arkea. Lapsi muokkaa aina synnyttäneen äidin kehon toimintaa. Tämä on osa luontoa - myös isän pitää asia ymmärtää.

Kirjoittajan nimimerkkiin "Olen äiti, vaikka en imetä" vielä viitaten:

-  Niin olet. Imetys ei ole asia, joka määrittää vanhemmuuden paremmuutta tai rakkautta lasta kohtaan. Äiti on aina saman arvoinen - imetti tai ei.

Kaikkea hyvää kirjoittajalle ja tsemppiä vanhemmuuteen. Tietoa ja ymmärrystä myös.

18 kommenttia:

 1. Minun mielestäni erityisen omituista luettavaa oli kohta: "Punnitsin asiaa pitkään, ja valitsin mieheni. Mieheni on se, johon rakastuin ja jonka valitsin kumppanikseni. Mieheni on se, jonka kanssa päätimme perustaa perheen. Mieheni on se, joka jää rinnalleni, kun lapsi lähtee omilleen." Voiko nuo olla juuri lapsen saaneen äidin ajatuksia?

  VastaaPoista
 2. Aamen! Voisitko julkaista vastikkeen?

  VastaaPoista
 3. Ihan parasta lukee tälläistä! Jatka Heikki samaan malliin! :)

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa! Oma mies raivostui mielipidekirjoituksesta ja oli samaa mieltä kuin sinä kolumnissasi.

  VastaaPoista
 5. Hienoa, täysin samaa mieltä. :) Kyllä on se imetysaika kuitenkin niin lyhyt ihmisen elämästä.

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti tämä vasta kirjoitus tavoittaa ko. mielipidekirjoittajan. Ihanaa että tässä kirjoittajana vielä mies. ♡

  VastaaPoista
 7. Heikki, sä oot niin mun idoli!

  VastaaPoista
 8. Eniten tympäisee niin alkuperäisessä kirjoituksessa kuin siitä lähteneessä keskustelussakin se, että seksi ymmärretään vain ja ainoastaan penis vaginaan -yhdyntänä, ja jos tälle esitetään vaihtoehtoja, niin se on (kärjistäen) miehen käteenveto itsekseen omassa komerossa.

  Nainen voi tyydyttää miehen monella muullakin tavalla kuin tarjoamalla reikää jalkojen välissä. Naisellakin on kädet, vaikka imettäisi. Samoin voi naista pitää hyvänä monella eri tavalla kuin työntämällä penistä vaginaan. Käsillä voi tehdä vaikka mitä jänniä juttuja, muutakin kuin vain trollata Hesarin mielipidepalstalla.

  Lempeää hyvänä pitoa ja rakastelua, siis seksiä, voi harrastaa vaikka imettäisi. Siis kirjaimellisesti imettäisi, juuri sillä hetkellä.

  ps. otan vapauden kommentoida nimettömän, kuten teki Hesarin mielipidepalstalle tekstinsä lähettänyt trollikin.

  VastaaPoista
 9. Kiitos Heikki!!! Täyttä asiaa, taas!

  -Petra
  www.arkeenkatkettyaarre.blogspot.fi

  VastaaPoista
 10. Eihän imettäminen poissulje seksin harrastamista. Lainausten perusteella tulee mielikuva, että alkuperäinen kirjoittaja on siinä käsityksessä että lapsen imetysajan aikana ei voi/saa harrastaa seksiä. Lähinnä synnytyksen jälkeen suositellaan odottamaan jälkitarkastukseen asti, joka on yleensä noin 2-3 kk kuluttua synnytyksestä. Ja kysehän on suosituksesta, ja tiedän äitejä jotka eivät itse ole odottaneet siihen asti, kun ovat kokeneet toipuneensa jo aiemmin synnytyksestä.

  VastaaPoista
 11. Ei synnytyksen jälkeen suositella odottamaan jälkitarkastukseen asti seksin aloituksen kanssa. Suositus on käyttää kondomia yhdynnässä jälkitarkastukseen asti ja alleviivaan nyt yhdynnän. Parisuhteesta kehotetaan pitämään huolta ja aloittamaan yhdynnät, kun molemmat parisuhteen osapuolet ovat siihen valmiita, ja se taas vie joka pariskunnalla oman aikansa, toisilla muutaman päivän ja toisilla vuoden. Ainoa 100% ehkäisykeino on täydellinen pidättäytyminen seksistä, eikä sekään yksistään riitä parisuhdetta tappamaan, siihen tarvitaan ripakopallinen muita ongelmia. Onnea ja menestystä tuoreelle äidille ja parisuhteelle, jossa imetys on sen suurin ongelma...

  VastaaPoista
 12. On totta, että niitä äitejä joiden maito ei yksinkertaisesti riitä, syyllistetään jo sairaalassa ja se on vastoin potilaan eettisiä oikeuksia. Se jatkuu keskustelupalstoilla. On hyvä, että myös toista näkökulmaa julkaistaan. Yhtä ääripäätä molemmat. Jokainen tehköön valintansa itse.

  Nm. Kolmen terveen pojan äiti.

  VastaaPoista
 13. On totta, että niitä äitejä joiden maito ei yksinkertaisesti riitä, syyllistetään jo sairaalassa ja se on vastoin potilaan eettisiä oikeuksia. Se jatkuu keskustelupalstoilla. On hyvä, että myös toista näkökulmaa julkaistaan. Yhtä ääripäätä molemmat. Jokainen tehköön valintansa itse.

  Nm. Kolmen terveen pojan äiti.

  VastaaPoista
 14. On totta, että niitä äitejä joiden maito ei yksinkertaisesti riitä, syyllistetään jo sairaalassa ja se on vastoin potilaan eettisiä oikeuksia. Se jatkuu keskustelupalstoilla. On hyvä, että myös toista näkökulmaa julkaistaan. Yhtä ääripäätä molemmat. Jokainen tehköön valintansa itse.

  Nm. Kolmen terveen pojan äiti.

  VastaaPoista
 15. Oi, ihana saada miehen näkökulma tähän imetysasiaan! Naiset voivat toki kirjoittaa miehen puolesta, mutta sillä että mies avaa suunsa ja kertoo näkemyksensä, on enemmän painoarvoa. Kiitos!

  VastaaPoista