perjantai 25. maaliskuuta 2016

Miehet ovat nössöjä!

Olen lukenut viime päivinä monia isyyteen keskittyviä blogeja ja muitakin aiheeseen keskittyviä kirjoituksia.

Niissä toistuu usein sanoma, jonka mukaan mies on lähtökohtaisesti naisen alapuolella vanhemmuudessa.

Jopa tutkijat väittävät, että miehen on raivattava tie isä-lapsisuhteeseen ja portinvartijana toimii äiti tahtonsa mukaan.

Isät avautuvat omissa yhteisöissään siitä kuinka äideillä on oikeus suorittaa asiat haluamallaan tavalla, mutta isän toimintatapa ja rooli on määrätty. Miksi?

Marja Hintikka Live -ohjelmassa nähtiin taannoin jakso jossa miehet - siis isät - olivat pääosassa. Odotin, että koska äijät avaavat suunsa ja viisaasti todistavat omaa erinomaisuuttaan ja tietämystä. Odotin, että miehet kertoisivat isyydestä, omasta tärkeästä roolistaan. Koko ohjelma oli kuitenkin pääosin lässytystä siitä mitä on olla isä äidin rinnalla. Miksi?

Miehen pitäisi puhua silloin kun miehelle annetaan siihen loistava tilaisuus yleisön edessä.

Mies puhuu liian usein vasta silloin, kun lusikat on jo jaettu ja kiista tapaamisoikeuksista käynnissä. Se puhe on yleensä provokatiivista ja vastakkainaseteltua. Puheen tarkoitus on pitää kiinni isän oikeuksista, mutta todellisuudessa vastakkainaseteltu toiminta on epätoimivaa. Se ei aja isän oikeuksia.

Isän pitäisi tehdä ja toimia rohkeasti omalla tavallaan, tietämyksen kautta. Vanhempien maailma on asenteellinen; vielä tänäkin päivänä neuvolassa tulee vastaan tilanteita, joissa terveydenhoitajan katsekontakti on yksinomaan äidin suuntaan. Isä istuu hiljaa paikallaan - isältä ei kysytä, isää ei havaita.

Isän ei tarvitse, eikä kannata, hyväksyä hiljaista rooliaan. Isän pitää sanoa, että jumalauta, kuunnelkaa minua - olen isä. Olen lapseni vanhempi siinä missä äitikin.

Kerrottu, vanhemmuuteen liittyvä portinvartijateoria, toimii ehkä komediassa ja stereotypioiden ylläpitämisessä ja antaa uskoa isälle, että kaikki me olemme samassa junassa. Lapsemme äidin alamaisia.

Mutta, onko tutkija ajatellut, että miehellä - lapsen isällä - saattaisi olla mahdollisuus vaikuttaa omaan roolinsa?

Otan esimerkiksi raskauden jälkeisen vauva-ajan. Tietoa kerännyt isä ymmärtää miksi on vauvanhoitoon liittyvissä asioissa taka-alalla - vastaamassa perheen tarpeiden täyttämisestä. Tietoa kerännyt isä tietää miksi lasta imetetään.

Tietämätön - ja tietoa hakematon - isä saattaa vesittää täysimetyksen tulkitsemalla kaikki vauvan itkut näläksi ja tekemällä omat perunaratkaisunsa. Tietämätön isä saattaa roikottaa kantorepussa vauvaansa epäergonomisessa asennossa, kuten esimerkiksi erään pikaruokaravintolan mainoksessa.

Oma-aloitteisuutta ja osallistumishalua ei kannata ryssiä idiotismilla, sillä tyhmät ratkaisut eivät herätä luottamusta äidissä.

En ole tutkiva tohtori, mutta siitä huolimatta väittäisin, että suunsa auki saavan, puoliansa faktoilla ylläpitävän ja tietoa keränneen isän polku avautuu usein portittomana, ja se vartijakin on korvattu kannustavalla ja isälle vastuuta antavalla äidillä.

2 kommenttia:

  1. Todella hyvä teksti. Sama pätee niin naisiin kuin miehiinkin. Oman suun avaamalla saadaan se muutos aikaan! :)

    VastaaPoista
  2. Aika usein nää miesten blogitkin on vaan sellasta nuoleskelua ja hymistelyä sekä vanhije tuttujen repliikkien toistoa kuten vaikkapa havainbtoja parisuhteesta usein on: siksi se onkin suosittu varsinkin naisten keskuudessa. Miesten tosiaan pitäisi olla isiä, miehiä ja puolisoita ihan omalla tavallaan mutta se tuntuu olevan varsinkin monille naisille pelottavaa.

    VastaaPoista